Spor Bilimleri Fakültelerinde (SBF) Özel Yetenek Sınavları: Akademisyen Görüşleri
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14788752Anahtar Kelimeler:
Özel yetenek sınavı, Spor bilimleri fakülteleri, Beden eğitimi ve spor yüksekokuluÖzet
Ülkemizde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmen okullarının açılması ve öğretmen yetiştirme çalışmaları oldukça köklü bir geçmişe sahiptir ve günümüz Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları (BESYO) ve Spor Bilimleri Fakültelerinin (SBF) temelini oluşturmaları bakımından da önem taşımaktadır. Bu okullarda öğrenim görmek için seçilecek öğrencilerin sınavları da zaman içerisinde değişerek günümüze kadar gelmiştir. Halihazırda uygulanan özel yetenek sınavları da birçok kişi tarafından eleştirilmektedir. Eleştirilere karşılık olarak ortak uygulanması planlanan bir merkezi sınav sistemi üzerinde çalışmalar sürmektedir. Bu araştırmanın amacı Spor Bilimleri Fakültelerindeki akademisyenlerin özel yetenek sınavları hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan çalışma fenomenolojik (olgubilimsel) desene dayalı olarak tasarlanmış, veriler nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. Tipik durum örnekleme tekniği ile seçilen çalışma grubunu 4 farklı üniversitenin spor bilimleri fakültesinde görev yapan akademisyen oluşturmuştur. Çalışma grubu ile zoom üzerinden yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Buna göre paydaşlardan elde edilen görüşler ayrıntılı biçimde okunup incelenerek mevcut sınav sistemi ve planlanan merkezi sınav sistemi şeklinde iki ana temaya ayrılmış, alt temalar olarak ise sınırlılıklar ve faydalar, bu alt temaları ise öğrenciler açısından ve fakülteler açısından değerlendirme alt temaları takip etmiştir. Sonuç olarak; mevcut sınav sisteminde farklı üniversitelerin farklı sınav uygulamaları, adaletsizlik ve fırsat eşitsizliği yaratmaktadır. Özellikle tek bir sınav hakkının verilmesi ve farklı motorik testlerin zorluk derecelerinin farklı olması, öğrencilerin performansını olumsuz yönde etkilemektedir.
Referanslar
Altın, M., Bozgüney, R., Üzgü, M. A., & Denktaş, M. (2022). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları (BESYO) ve Spor Bilimleri Fakülteleri (SBF) Özel Yetenek Sınavlarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesi. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 10(28), 131-154.
Arun, A.C. (1990). Türkiye’de Cumhuriyet devrinde beden eğitimi öğretmeni yetiştirme çalışmaları ve aşamaları. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 9-13.
Erdoğdu, Y. (1998). Türkiye’de Spor Eğitiminin İncelenmesi ve Program Geliştirme Çalışması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Kocaeli.
Ergin, O. (1977). Türkiye Maarif Tarihi. Eser Matbaası.
Güven, Ö. (1996). Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Yetiştiren Okulların Eğitimini Hazırlayıcı Çalışmalar. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 70-82.
Kahraman, A. (1995). Osmanlı Devleti’nde Spor. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
Kamuk, Y. (2019). Değişen Üniversite Sınav Sistemi Işığında Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavlarının Değerlendirilmesi. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 17(3), 222-236.
Limberg, L. (2008). Phenomenography. In L. Given (Ed.), The SAGE encyclopedia of qualitative research methods. (pp. 612-615). Thousand Oaks, CA: Sage. 611-614.
Marshall, C. and Rossman, G. B. (2006). Designing qualitative research, Sage,London.
Okan, K. (1975). Türk Spor Tarihi. Mektupla Öğretim Yayını.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi [ÖSYM]. (2022). Hakkında. https://www.osym.gov.tr/TR,8789/hakkinda.html
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi [ÖSYM]. (2021). YKS kılavuzu. Erişim adresi: https://www.osym.gov.tr/ TR,21247/2021-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-yuksekogretimprogramlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html . (25.03.2022)
Topuz, H. (1975). Konuklar Geçiyor. Çağdaş Yayınları.
Yıldırım, A., & Şimşek, H.(2018). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Kemal Demirok

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.