Yazım Kuralları

GENÇ SPOR AKADEMİ DERGİSİ (GSAD)

MAKALE YAZIM KURALLARI

 Çalışma sisteme yüklenirken aşağıdaki dosyaların yüklenmesi gerekmektedir.

  • Yazar tanıtım (Başlık) dosyası: Gönderinin başlığı, yazarların ad soyad, kurum, ORCID, mail bilgilerinin olduğu dosya (Örnek şablon kullanılmalı). Araştırmacıların katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, yazarlar arasında ya da  herhangi bir çıkar çatışması varsa ilgili bölümde belirtmeleri gerekmektedir.
  • Makale dosyası: Makale dosyasında yazar isimleri,kurum bilgileri ve yazarları tanımlayan herhangi bir bilgi kesinlikle yer almamalıdır. Makale yazım kılavuzu aşağıda belirtilmiştir. Yazarlar, Şablonlar ve Formlar menüsü içerisindeki örnek şablonu kullanmalıdır.
  • Etik kurul belgesi: İlgili belge belirtilen ilgili alana yüklenmelidir. Ayrıca, çalışmanın etik kurul onayının nereden alındığı, sayı ve tarihi makalenin yöntem kısmında belirtilmelidir. Etik kurul alınmayan çalışmalar, değerlendirilme sürecine alınmadan reddedilecektir.
  • Benzerlik oranı: Çalışmanın giriş bölümünden kaynaklara kadar olan bölümü benzerlik alırken kullanılmalı. Benzerlik oranının %20’yi aşmaması gerekmektedir. Tarihsel süreç ve nitel çalışmalar için ilgili editör görüşü alınarak benzerlik oranı ile ilgili husus hakkında bilgi alınmalıdır.

 

Kaynakça Düzenleme Süreci

Dergimizde yenilikçi bir yaklaşım benimseyerek, kaynakça düzenleme sürecinde yapay zeka teknolojilerinden faydalanmaktayız. Gönderilen makalelerde yer alan kaynakça kısmı, tarafımızca yapay zeka destekli bir sistem ile APA formatına uygun şekilde düzenlenmektedir.

Yazarlarımızdan Beklentiler:

  • Doğru ve Eksiksiz Kaynak Bilgisi: Yazarların, kullandıkları kaynaklara ait doğru ve eksiksiz bilgileri "Kaynaklar" bölümüne eklemeleri gerekmektedir. Eksik ya da hatalı kaynak bilgileri düzenleme sürecini olumsuz etkileyebilir. Kısaca; yazarların kaynak stiline dikkat etmeden künyede bulunması gereken her bilginin eklenmesi önem arz etmektedir.
  • Metin İçi Kaynak Gösterimi: Makale içerisindeki doğru ve APA-6 formatına uygun kaynak gösterimi tamamen yazarların sorumluluğundadır. Kısaca; yazarların metin içi kaynak gösterimini kendileri düzenlemeleri gerekmektedir.

Pilot Uygulama Süreci:

Bu yenilikçi uygulama, ilk iki sayıda pilot proje olarak uygulanacaktır. Bu süreçte yazarlarımızdan ve hakemlerimizden geri bildirim toplanarak sistemin etkinliği değerlendirilecektir. Değerlendirme sonuçlarına göre, bu uygulamanın devam edip etmeyeceğine karar verilecektir.

Bu süreç, yazarlarımızın iş yükünü azaltmayı ve kaynakça formatında tam bir tutarlılık sağlamayı hedeflemektedir. Bu yenilikçi yaklaşımın bilimsel çalışmalara değer katacağına inanıyoruz.

 

Gönderiler İçin:

Sayfa düzeni

Sayfa kenar boşlukları her yönden (alt, üst, sağ, sol) 2,5 cm olmalıdır. Bölümler arasında veya paragraflardan sonra 1,5 satır aralığı boşluk verilmelidir.

Makale başlığı

Çalışmanın başlığı, kelimelerin baş harfleri büyük ortalı olarak 12 Calibri karakterinde koyu olmalıdır.

Diğer başlıklar

Makale metni içerisinde olması gereken örnek başlık formatı aşağıdaki gibidir.

YÖNTEM          (Birinci derece başlık)

Veri Toplama Araçları            (İkinci derece başlık)

Sporda Bilinçli Farkındalık (Mindfulness) Ölçeği           (Üçüncü derece başlık)

 

Özet ve Abstract: Calibri, 10 Punto, 1 satır aralığında yazılmalıdır. Minimum 150, maksimum 250 kelime olacak şekilde tek paragraf olmalıdır.  Özet, çalışmanın amacını, çalışma grubunu, yöntemini, bulgularını ve sonucunu içermelidir.

** İngilizce başlık ve özet Türkçe özetin altına eklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Alfabetik sıralı, kelimeler arası virgülle ayrılmış olmalı, en az 3 en fazla 5 kelime. Calibri, 10 Punto, 1 satır aralığında yazılmalıdır

 

Makale metni şu bölümlerden oluşur:

Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç / Sonuç ve Öneriler, Kaynaklar

GİRİŞ

Çalışmanın konusu, gerekçeleri ile birlikte problem ve araştırmanın kuramsal ya da kavramsal çerçevesi ortaya konulmalıdır, temel kaynaklara ilişkin değerlendirme yapılmalı. Giriş bölümünün son paragrafında çalışmanın amacı, özgün değeri belirtilmeli. Giriş bölümünde tanımlar, kısaltmalar, varsayımlar ve sınırlılıklar, eğer varsa, bu bölümde gerekçeleri ile birlikte sunulmalıdır.

Makale metni; Calibri 12 punto, iki yana yaslı, satır aralığı 1,5 satır aralığı olmalıdır. Sayfa kenar boşlukları her yönden (alt, üst, sağ, sol) 2,5 cm olmalı. Bölümler arasında veya paragraflardan sonra 6nk boşluk eklenmelidir.

Metin içinde kaynak gösterilirken, alıntılanan ifadeden sonra parantez içinde yazarın/yazarların soyadı, eserin tarihi yazılır ve parantez kapatılır. Örnek: Alıntılanan metin tek yazarlı ise (Terazzi, 2021) şeklinde gösterilir. Alıntılanan metin iki yazarlı ise (Altın ve Karames, 2001) şeklinde gösterilir. Alıntılanan metin ikiden fazla yazarlı ise (Alaten ve ark., 2020) şeklinde gösterilir.

Alıntılama yapılırken aynı düşünceyi birden fazla yazar belirtmişse, yılı küçük olan yazarın çalışması ilk sıraya koyulur, yazarlar arası noktalı virgülle (;) ayrılır. Örnek: Alıntılanma yapılan metin (Altın ve Karames, 2001; Azarten, 2011; Zortaş ve ark, 2012).

Kaynağın başta belirtilmesi durumunda yazarın soyadı yazılır parantez içinde alıntılama yapılan yıl belirtilir. Örnek: Azerioğlu ve ark. (1995) alıntılanan metin şeklinde olmalıdır.

YÖNTEM

Bu kısımda araştırmanın tasarımı, modeli hakkında açıklayıcı bilgiler ve gönderinize uygun olarak aşağıdaki başlıklar yer almalıdır. Not: Çalışmanın etik kurul onayının nereden alındığı, sayı ve tarihi bu kısımda belirtilmelidir.

Çalışma Grubu/Katılımcılar (Evren-Örneklem)

Çalışma grubu ile ilgili bilgiler bu kısımda belirtilmelidir. Eğer gerekiyorsa tablo oluşturularak çalışma grubuna ait demografik bilgiler detaylı olarak verilebilir. Örneklem büyüklüğünün tespit edilmesi için güç analizi yapılması önerilmektedir. 

Veri Toplama Araçları

Bu kısımda veri toplama aracı olarak hangi envanterler kullanıldıysa, envanterler hakkında detaylı açıklamaya yer verilmelidir.

Verilerin Analizi

Bu kısımda yapılan veri analizinin hangi program kullanılarak yapıldığı ve hangi analizler kullanıldığı hakkında detaylı açıklamaya yer verilmelidir.

BULGULAR

Tablo başlığı Calibri karakterinde 11 punto büyüklüğünde (Gereken durumlarda 8 puntoya kadar düşürülebilir) yazılmalı, tablo başlığından sonra 6nk boşluk bırakılmalı. Tablolar APA stiline uygun verilmeli. Dikey çizgiler kullanılmamalı ve gözü yormamalı. Tablo başlığı, sayısı ile koyu karakterde belirtilmelidir. Tablo başlığının sadece ilk harfi büyük olmalıdır, örneğin: "Tablo 1". Tablonun sayfaya sığmadığı durumlarda tablo uygun bir yerden bölünerek diğer sayfadan devam etmeli, sayfa başına “Tablo 2’nin devamı” başlığı koyulmalı. Tablo açıklamaları ise makale metni formatında olmalıdır.

TARTIŞMA

Çalışmada elde edilen bulguların literatür ışığında açıklanmasını ve tartışılmasını içermelidir. Literatürdeki çalışmalar ile karşılaştırılması, araştırıcının yorumu ile birlikte bu bölümde belirtilir. Bu bölümde bulguların ne anlama geldiğinden ve çalışmanın zayıf veya güçlü yönleri belir­tilerek bunların sınırlarından bahsedilmelidir. Çalışmadan elde edilen sonuçların günlük pra­tikte ne anlama geldiği, açıklanamayan sorular, gerektiğinde yeni varsayımlar belirtilmelidir.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Araştırmadan elde edilen sonuçlar ve geleceğe dönük öneriler kısaca belirtilmelidir.

KAYNAKLAR

Kaynaklar APA-6 formatında, alfabetik sıralı olarak sıralanmalı (numaralandırma yapılmamalı),  Calibri 10 punto karakteride yazılmalı, Kaynaklar arasında paragraftan sonra 6nk boşluk eklenmelidir. Ayrıca 1,25 cm "Asılı" olacak şekilde girinti eklenmelidir. Kaynağın varsa DOI numarası kaynakçanın sonunda belirtilmeli.

Kaynaklar listesi, her bir çalışmanın ilk yazarın soyadının baş harfine göre alfabetik olarak sıralanır ve numaralandırılır.

Kaynaklar kısmında, aynı yazarın birden fazla makalesi varsa, yayın yılına göre en eski olandan başlanarak en yeni olana doğru sıralanır.

Aynı yazarın aynı yılda yayımlanan, birden fazla yayını kullanılıyorsa (ya da aynı yazarlar grubu aynı sıralama ile bulunuyorsa), makale adlarının baş harflerine göre alfabetik sıralama yapılmalı ve her bir yılın yanına harf eklenmelidir.

Kaynaklar kısmında, yazarın hem tek yazarlı yayınları hem de birden çok yazarlı yayınları kullanılıyorsa, tek yazarlı olduğu yayın başa konulmalıdır.

İlk yazar aynı, ikinci ve üçüncü yazarlar farklı ise, ikinci yazarlardan adı alfabetik sıralamada önce gelen kaynak başa konulmalıdır. İkinci yazarların da isimleri aynı ise üçüncü yazarlara göre sıralama yapılmalıdır.

 

APA stiline ulaşmak için;

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/citations

 

Örnek Kaynak Gösterimleri

Makaleden kaynak gösterimi:

Kaplancı, A.B., Prestol, Z., & Zorbek, C. (2008). Pandemi ve ötesi. Sports Education Trend Journal, 86(1), 160-172. [https:/doi....]

Altın, M.T., & Swestlana, A. (2016). Pandemi ve ötesi. Sports Education Trend Journal, 86(1), 160-172.

Kaynak bildiriden alınmış ise:

Torbek, C., Tertip, A., Urden, M. (2024). “Standardizasyon Sorunları ve Toplum” 2. İstatistiksel Bakış Kongresi, Konya.

Kaynak tezden alınmış ise:

Lepiska, T. (2024). Spor kültüründe aile ve toplumun rolü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.


Kitaptan kaynak gösterimi:

Altın, M. (2018) Kondisyonerlik, Ergün Yayınevi, 1. Baskı, İzmir.

Editörlü kitaptan kaynak gösterimi:

Altın , M. (2018). Kondisyonerlik, Somuncu M.T. (Ed),  Ergün Yayınevi, 1. Baskı, İzmir.

Çeviri Kitap:

Karazer (2021). Baskıcı Aile Sendromları. (1. baskı). (Demircaz AT, Çev.) Zertel Yayınevi, Tokat.

Web Belgesi, Web Sayfası ya da Raporu:

Terbiyeli C.A., Toplu B.N. (2022). Teknoloji kullanımı ve dikkat edilmesi gerekli hususlar. 01.02.2024, http:// www.teknolojidunyasindanhaberler/dokuman.html